Fortsæt til hovedindholdet
Mød vores studerende
Interview med Monica, kirkesangerstuderende

Monica, kirkesangerstuderende

Monica er ansat i folkekirken og har været kirkesanger i mange år. Hun går på skolen for at få udvidet sit sangerrepertoire og lære noget nyt

 

Monica Welsch Jakobsen, sangstuderende 46 år


Hvorfor går du på Sjællands Kirkemusikskole?

Det startede med, at jeg var på et kursus i barok-musik på Sjællands Kirkemusikskole. Jeg er ansat i folkekirken, og har været kirkesanger i mange år. Og jeg synes, jeg fik så meget ud af kurset, at jeg tænkte: Det kan være, jeg skal prøve at søge ind på skolen. Jeg får især nogle meget konkrete sangtekniske værktøjer, og så får jeg noget repertoire. Jeg har spillet meget rytmisk musik, men ikke så meget klassisk, så jeg kunne godt tænke mig at gå på et forløb, hvor jeg fik noget repertoire og blev tvunget ind i noget musik, jeg ikke kendte.

Hvilken uddannelse tager du?
Jeg startede med 1 år på eksamensfri linje for sangere. Nu går jeg på eksamenslinjen for sang.

Hvad er din baggrund?
Jeg er uddannet cand.mag. i musikvidenskab fra Københavns Universitet. I mange år har min levevej været, at jeg har været ude at spille med bl.a. min egen musik. Og så har jeg været kirkesanger i min ungdom og igen de seneste fem år.

Hvad er det bedste ved at gå på Sjællands Kirkemusikskole?
Jeg føler næsten, jeg har været til mekaniker med stemmen, når jeg har været på kirkemusikskolen. Så kører bilen bedre. Jeg kan mærke det dagen efter. Jeg har både private sangelever og børnekor, og jeg underviser også altid bedre, når jeg selv lige har været til undervisning. For mig er det en kombination af sangteknik, repertoire og at man bliver taget personligt hånd om. Man kan mærke, at det er en vigtig sag for underviserne, at man kommer godt igennem og får et meningsfuldt tilrettelagt forløb.

Hvad er dit forhold til kirken?
Kirkerummet og troen betyder meget for mig. Det har altid været der, siden jeg var lille, og jeg er opvokset med sange og salmer. Kirkerummet favner alle, også dem, der sidder i fængsel og har gjort forfærdelige ting, de fortryder. Kirken er et rum, hvor alle er elsket og får chancen for tilgivelse og en ny begyndelse. Det er stort, synes jeg.

Hvad er dine planer efter uddannelsen?
Undervejs i forløbet er jeg begyndt at arbejde i flere kirker, så nu har jeg babysalmesang i to kirker og er kirkesanger i en tredje. Desuden pønser jeg lidt på at blive hængende på Sjællands Kirkmusikskole og tage uddannelsen i korledelse. Jeg har egentlig en uddannelse i korledelse allerede, men det ligger og bliver rustent. Jeg kunne godt tænke mig at blive bedre til det. Blive tvunget lidt ud i det, og få åbnet nogle døre og noget repertoire. Man går glip af meget, når man bare går med det selv.

Kirken betyder mere og mere for mig, og det tyder på, jeg bliver i kirken resten af mit liv. Jeg går også i præstetanker, men jeg tror, jeg bliver ved musikken.

Hvad betyder kirkemusik for dig?
Jeg synes, at kirkemusikskolen er et meget vigtigt sted, for kirken er en kulturbevarende institution i forhold til vores nationale sangskat og musik i det hele taget. Sange overlever jo kun, hvis vi synger dem. Musikken dør i det øjeblik, vi stopper med at synge og spille den.

For mig er salmerne en skattekiste med enormt meget livsvisdom. Man får ryddet lidt op i sig selv, når man kigger på de der ord i salmerne. Det ordner lidt det hele at synge og beskæftige sig med de der sange. Det oplever jeg også, når jeg har babysalmesang. Jeg overleverer nogle sange og salmer, som de her mødre ikke kender i forvejen, ligesom Sjællands Kirkemusikskole gør for mig. Og de bliver enormt glade for at lære dem at kende og få dem med i livet. Det kan hjælpe en så meget i ens liv, at man har sangene at støtte sig til, synes jeg.

Hvordan fandt du ud af, at Sjællands Kirkemusikskole var noget for dig?
Jeg havde faktisk overvejet i nogle år at søge ind, men jeg var nok lidt forfængelig. Nogle på skolen har endnu ikke været ude i et arbejdsliv som musiker. Det har jeg, men jeg får stadig meget ud af det og bliver mødt der, hvor jeg er. Skolen favner mange niveauer, og underviserne er på et sindssygt højt niveau. Det er en super spændende institution, hvor man møder lærere, der er specialiserede i kirken og dens musik. Min lærer Bente har f.eks. specialviden om sang i barokken, bl.a. oratorier og operaer. Det er så niche-agtigt og specielt, at nogle kan det her gamle håndværk og kan videregive det. Så nu laver jeg solo i min kirke til jul og påske. Så arbejder jeg på det i undervisningen, og har en deadline, hvor min organist forventer, jeg kan det. Så jeg får virkelig videreudviklet mig selv som sanger, og får udvidet min horisont.

Har du et godt råd, hvis man overvejer at søge ind på Sjællands Kirkemusikskole?
Jeg hører sommetider om musikerkolleger, der overvejer at søge ind, men tænker, at de måske er over niveau. Men lige meget om du er professionel, under uddannelse, eller bare er interesseret i at udvikle din sangstemme, så vil Sjællands Kirkemusikskole være et sted, hvor du bliver mødt på det niveau, du er på, og kan videreudvikle dig og få nye faglige input.