Fortsæt til hovedindholdet
Mød vores studerende
Interview med Linda, Kirkesanger

Interview med Linda, kirkesanger

Linda har altid haft en drøm om at spille og synge for andre. 

Linda Nekanta Balle, sangstuderende

Hvorfor går du på Sjællands Kirkemusikskole?

Det har altid været min drøm at spille og synge for andre. Jeg sang og spillede meget som barn og ung. Jeg har en musikalitet i mig og et behov for at udtrykke det, men jeg har ikke så meget erfaring, teknik og træning. Jeg tog klaver op igen for seks år siden, da jeg fik en kæreste, der spillede klaver, og under corona fik jeg spillet og sunget mere. Og så fandt jeg ud af, at Sjællands Kirkemusikskole eksisterer, fordi min venindes datter søgte ind, og så tænkte jeg: Det har jeg virkelig lyst til. Mange andre steder ville man tænke, at man var for gammel, men på kirkemusikskolen er der alle aldre fra de helt unge til dem, der er ældre end mig. Så jeg tænkte: Nu gør jeg det bare, så ser jeg, hvad der sker. 


Hvilken uddannelse tager du?

I andet forsøg kom jeg direkte ind på eksamenslinjen med sang, som jeg havde tænkt mig at tage på deltid. Men da min søn skulle på efterskole, besluttede jeg at tage et år som studerende på fuld tid og på SU. I en alder af 59 år.

Det var fedt. Men det kom også bag på mig, at det var så krævende. Det var et knokleår med mange eksaminer. Da jeg skulle til sangeksamen, var jeg syg, så jeg kunne ikke øve og ikke synge. Men det viste sig at være godt, for jeg kunne mærke, at jeg ikke var færdig med at gå på skolen. Jeg holder af at komme der. Det er et dejligt sted med nogle dejlige lærere og meget hjerterum. Så jeg havde allerede søgt ind på efteruddannelsen i sang, så der går jeg nu. Det er kun 1 time hver 14. dag, men som studerende på skolen kan man også deltage i de aktiviteter, der er, som f.eks. weekendkurer, ekstra kor, oplæg om hvordan man tackler nervøsitet, masterclass etc. Det har været en kæmpe gave. Og så tager jeg min sangeksamen til sommer.


Hvad er din baggrund?

Jeg er uddannet grafiker og designer, og har bl.a. lavet bøger og arbejdet på aviser. Jeg har sunget meget som barn og ung, og spillet rigtig meget klaver. Jeg har også haft musik på gymnasiet, og jeg havde faktisk søgt ind på en musikuddannelse, da jeg var ung, men jeg var ekstremt nervøs, når jeg skulle spille for andre, så det blev aldrig til noget. Siden har jeg spillet lidt on/off. Jeg har aldrig haft musik som erhverv, men spillet lidt på hobbyplan, når der var tid til det.


Hvad er det bedste ved at gå på Sjællands Kirkemusikskole?

Det er jo musikken. Og så har de skabt nogle rammer, hvor jeg føler mig meget velkommen og modtaget, og et rart miljø. Det er et rart sted. Og søde lærere.

Skolen er ikke større end at man kender hinanden, og jeg føler faktisk, at lærere og ledelse er meget lydhør og iagttager, hvordan folk har det på uddannelsen. De er gode til at få fat i folk og høre, hvad der sker, og om der er noget, de kan gøre.


Hvad får du ud af at gå på Sjællands Kirkemusikskole?

Jeg får utrolig meget musikalsk lærdom, og erfaring i at optræde.

Jeg har også fået et år med et indre opgør med den nervøsitet, der har været der, siden jeg var barn. Første gang jeg skulle optræde for andre studerende, måtte jeg opgive. Jeg tænkte: Skal jeg ikke bare stoppe på uddannelsen med det samme? Men jeg kunne lide alle fagene. Det har bare været super dejligt at beskæftige sig med det hele, så jeg tænkte: Det bliver jeg nødt til at acceptere. Tanken med det var også at komme den side af mig lidt til livs, og jeg har fået et mere afslappet forhold til det.


Jeg er et meget socialt menneske, og det har jeg brugt bl.a. i de studerendes råd og ved at lave elevcaféer, hvor man kan komme og prøve nogle ting af og dele noget med andre, og samtidig være sociale. Og så har jeg fået mulighed for i en høj alder at tage en uddannelse. At komme ind og blive taget rigtig godt imod. Og hjulpet på vej. Og fået rigtig god undervisning.


Hvad er dit forhold til kirken?

Jeg kan godt lide kirkerummet og atmosfæren. Jeg er også interesseret i kirkekunst. Jeg har været til mange gudstjenester og været i mange forskellige kirker. Min tro er ikke klassisk, men det er der også plads til. Jeg går også til mange kulturtilbud i kirkerne. Der er mange gode tilbud her i København.


Hvad er dine planer efter uddannelsen?

Jeg er ved at genopfinde mig selv lidt. Jeg vil rigtig gerne ind i noget kirkeligt. Jeg har stadig ikke mod på at komme ud og synge i en kirke, men det arbejder jeg på, for det kunne jeg godt tænke mig.

Jeg vil rigtig gerne bruge musikken. Måske kan jeg ikke leve af det, eller måske ikke helt, men jeg vil gerne have kombineret musik og grafik og at male, som jeg også gør. Jeg skal bare lige finde ud af hvordan.

Jeg overvejer også at søge videre på sang og korledelse, men nu må jeg lige se, hvor vejen bringer mig hen.