Fortsæt til hovedindholdet
Færdigheder
Færdigheder for klokkenist

Klokkenist

Med en uddannelse som klokkenist er du klædt på til en stilling som organist i en kirke med klokkespil. 

De fleste klokkenister arbejder i en kirke. Klokkespil findes som oftest i forbindelse med kirketårne, og det indgår naturligt som en del af en organiststilling. Mange starter på klokkenistuddannelsen, fordi de får job som organist i en kirke, der også har et klokkespil. Og når man har et så dyrt og flot instrument, skal man også kunne spille ordentligt på det. Derfor har vi ofte studerende, der er blevet ansat i en kirke med klokkespil og efterfølgende tager uddannelsen til klokkenist, hvis de ikke har den i forvejen. 

Som klokkenist bliver du undervist i fag som klokkespilspraktik, komposition og arrangement, ritornelkomposition, ritornelkodning, campanologi og klokkespilkundskab. 

Første forudsætning for at blive en god klokkenist er at acceptere, at man ikke kan noget, for selv om man er professionel musiker, når man starter på klokkenistuddannelsen, så er det et helt nyt instrument, man skal lære at mestre, og hvor teknikken er helt anderledes, end man måske er vant til fra orgel eller klaver. 

Repertoiret på klokkenistuddannelsen er både kirkeligt og verdsligt og omfatter alt fra original klokkespilmusik til transskriptioner af klassisk musik og arrangementer af evergreens, musicals, kirkemusik og danske sange. 

Med en uddannelse som klokkenist kan du: 

  • mestre klokkespillet
  • arrangere og komponere for klokkespil
  • varetage indkodning af ritorneller