Fortsæt til hovedindholdet
Mød fremtidens kirkemusikere
Tilbage på skolebænken efter 15 år på arbejdsmarkedet

Tilbage på skolebænken efter 15 år på arbejdsmarkedet

Til hverdag er Niels Olsen elektriker med overalls og svensknøgle i lommen. Om søndagen er fingrene rene og koncentrationen i top, når han spiller orgel.

Niels Olsen er netop blevet færdig med en uddannelse som kirkemusiker med orgel og korledelse. Han er oprindeligt uddannet elektriker og har arbejdet som elektriker de seneste 15 år. 
- Det er jo helt vildt forskellige miljøer. Som elektriker på en fabrik kravler jeg rundt og bliver beskidt. Og når jeg spiller orgel, så er der fuld koncentration, og jeg øver og øver, til motorikken sidder 100 % i fingrene, siger han og tilføjer med et grin: 
- Jeg plejer at sige, at det eneste, der binder de to verdener sammen, det er hertz. 

Har altid spillet orgel 
Orglet har altid været en del af Niels’ liv. 
- Jeg har altid spillet orgel. Jeg startede som 5-6-årig, fortæller Niels, der i gymnasiet undersøgte muligheden for at blive organist. 
Dengang fik han brochurer fra kirkemusikskolerne, fordi han tænkte, det kunne være en god overgang til konservatoriet. 
- Lysten har altid ligget der. Hvad der kommer ind med modermælken, bliver jo hængende. Men jeg er fra Færøerne, og efter færøske forhold er organist ikke en levevej, så jeg fandt noget andet at brødføde mig ved og valgte at blive håndværker i stedet, siger han. 
Men lysten til at spille orgel var der stadig. 
- Jeg har spillet som vikar på Færøerne næsten alle somre og juleferier. Jeg havde også en stilling ved en lille landsbykirke på Færøerne, før jeg kom til Danmark. Og så har jeg spillet til kammeraters bryllup og sådan noget, fortæller han. 
Igennem årene har Niels holdt øje med kirkemusikskolerne i ny og næ, men uden at gøre noget ved det. I starten holdt han sit orgelspil ved lige ved selv at øve sig og låne orgler rundt omkring, hvor han boede. Men det var svært at få spillet ved siden af en elektrikeruddannelse, og da han bagefter fik et job med mange rejser, blev det endnu sværere. Det blev højst til lidt klaverspil, hvis han boede på et hotel med klaver. 

Fleksibel uddannelse og fleksibelt job 
Men i 2013 fik han nyt job, og her ville hans mester gerne høre lidt om Niels’ fritidsinteresser, så Niels fortalte om sit orgelspil. 
- Min mester var ikke lige vant til en elektriker, der spiller orgel, så han spurgte ind til, om det var noget, man kunne uddanne sig til, fortæller Niels, der fandt nogle brochurer fra kirkemusikskolerne, som han viste sin mester. 
Og så skete der noget. Mester spurgte, om Niels kunne tænke sig at tage uddannelsen som kirkemusiker, og de fandt en ordning, så Niels kunne få fri hver anden mandag og i weekenden. 
- Vi kunne se, at det faktisk kunne lade sig gøre, så jeg søgte og kom ind, siger Niels, der i en alder af 34 år nu skulle tilbage på skolebænken. 
I starten var det lidt tungt at lære nyt igen. 
- Det er jo alvor. Man skal være lydhør. Men selve undervisningen var spændende og helt anderledes end den erhvervsverden, jeg kender, fortæller han, og uddyber: 
- Jeg havde været på arbejdsmarkedet i 15 år, og nu skulle jeg til at sidde stille igen. Og lytte og notere. Det var en omvæltning, men det var sundt, og jeg synes, at jeg trods min alder stadig var modtagelig, griner han. 
Niels har taget uddannelsen som kirkemusiker med orgel og korledelse på deltid over fire år.  
- Det har betydet, at jeg har kunnet passe mit fuldtidsarbejde ved siden af. Ellers havde jeg jo været nødt til at sælge hus og hjem, og det havde jeg nok ikke gjort, siger han. 
Det har kunnet lade sig gøre, fordi han har kunnet få fri hver anden mandag fra sit job, så han har kunnet få undervisning der. Og så har han i stedet arbejdet mere andre dage. Orgelundervisningen har han fået i Odense, hvor han bor, og fællestimer i f.eks. bibelkundskab og salmekundskab har han taget i Løgumkloster i weekenden. Det har været det hele værd, selv om det har trukket nogle tænder ud. 
- Personligt er jeg blevet beriget. Og jeg er blevet klædt godt på til at komme ud som organist, siger han. 

Bedre klædt på 
For Niels har uddannelsen betydet, at han er blevet bedre til at spille orgel. 
- Jeg kom med en ballast til uddannelsen, og så har jeg fået bygget på derfra. At spille salmer er en kunst i sig selv, siger han. 
Men han har også fået en større bevidsthed omkring, hvad og hvordan han spiller.  
- Det er rart, at man faktisk kan argumentere for det, man sidder og spiller, og at det passer til kirkeåret, siger han. 
Og så er han også blevet klædt på til korledelse, hvis han får brug for det. For det er noget helt andet at stå foran en masse mennesker og lede et kor end at sidde og gemme sig bag et orgel. Det ved Niels alt om. Han har nemlig prøvet at stå foran et kor som korleder og følt sig på udebane. Og det gjorde det ikke bedre, at regentparret meldte sin ankomst til koncerten. 
- I dag havde jeg været bedre forberedt, griner han. 
Niels kunne have valgt at tage privattimer i orgelspil i stedet for uddannelsen som kirkemusiker, men det gav ikke mening for ham, for så havde det kun været orgelspil, og det havde endda været dyrere. 
- Her fik jeg en hel uddannelse, og har samtidig fået en større helhed som kirkemusiker, siger han. 

Få det prøvet af 
Niels ser sig selv som fuldtidselektriker, der hjælper her og der som organist. Og det er respekteret hos kollegerne på fabrikken, kan han mærke. 
- De griner bare lidt. Men de har jo deres interesser, og jeg har min, siger han. 
For Niels var der lang vej til kirkemusikskolerne. Han har et råd til andre, der overvejer at søge ind. 
- Du skal i hvert fald prøve det af, synes jeg. Men du skal ville det. Det er ikke noget, man kommer sovende til. Det er også en fordel, hvis du kan spille lidt med pedal, siger han, og tilføjer: 
- Og så skal du øve og øve. Og så lige en ekstra gang, når du ikke gider mere. Men det er det hele værd. Det giver en inderlig tilfredsstillelse, når jeg har knoklet og knoklet, og til sidst så går det op i en højere enhed. 
Så han er glad for, at han viste brochuren om kirkemusikeruddannelsen til sin mester.  
- Der var en lidt lang vej til, at det skete, men det skete heldigvis, siger han.